Hvor nyt og gammelt mødes

18. maj 2021 20:00 , af Peter Bundsgaard

Bueskydningen fylder 80 år

 

Herrerne er i skjorte og slips, damerne i figursyede jakker og lange nederdele og på hovedet bærer de hatte med kunstfærdig pynt. Sådan tog bueskydning på konkurrenceplan sig ud tilbage i tiden, og vi har taget et kig på historien i anledning af, at det i år er 80 år siden, det danske forbund er stiftet. Nu om dage er slipset og hatten skiftet ud med sportstøj, og bueskydningen viser sig frem på en helt anden facon. Det kan du opleve ved selvsyn i Hillerød Bueskyttelaug, hvor vi gerne byder velkommen til den prøvetime for nye interesserede. En anden væsentlig forskel til nu er, at bueskydning slet ikke var for børn og unge tidligere. Det ser helt anderledes ud nu, hvor ca. 30 % af skytterne er børn og unge, og hvor sporten ofte dyrkes som familieaktivitet.

 

Men lad os lige holde fast i historien. I 1941. stiftes Bueskydning Danmark efter godt 10 år, hvor bueskydning langsomt tog fat i Danmark. Det mest markante tegn fra dengang er Carl Dreyers bog ”Med bue og pil” fra 1935, men også den dystre udsigt til, at Danmark ville blive besat, udgør en vigtig del af historien. Alle riffel- og pistolskytter måtte aflevere deres våben på den lokale politistation i 1939, og uventet fik buen en opblomstring. Skytter med interesse for jagt og skytter med interesse for konkurrenceskydning på skiver samledes i bueforeningerne, og således blev behovet for et nyt forbund skabt.

 

I Hillerød nyder vi godt af at være medlem af Bueskydning Danmark. Hillerød Bueskyttelaug (stiftet i 1949), har trænere, som hjælper begyndere i gang, og de har alle været på uddannelse i forbundet. Selvom bueskydning fortrinsvis er en individuel idræt, dyrker vi også fællesskabet og det sociale, når vi sammen drager af sted fx til danske mesterskaber, som arrangeres af forbundet. Ungdommen tager også til Nordiske Mesterskaber en gang om året, og det kan også lade sig gøre, fordi vi er under den fælles paraply. Sidst klubben deltog, høstede vi både guld- og sølvmedaljer.

 

Som næsten alle andre sportsgrene, udvikler bueskydning sig også kolossalt både på udstyrssiden og hvad angår træningsmetoder. Der er kommet nye buetyper til, og de mest ambitiøse skytter bruger også mange timer i styrkelokalet. For dem, som helst vil skyde så enkelt som muligt, tilbyder bueskydning også mulighed for, at man kan skyde med den såkaldte langbue. Det er en træbue, som udmærker sig ved, at være den bue, som kommer tættes på den oprindelig bue, og som altså også i store træk ligner den bue, som man skød med i 1940-erne, da det hele for alvor begyndte, og bueskydning blev etableret i et egentligt forbund.

Hillerød Bueskyttelaug byder velkommen til prøvetime – benyt vores kontaktformular på vores hjemmeside https://www.hillerod-bueskytter.dk